Id verificatie: wat betekent dit voor jou?

Controle van iemands ware identiteit is in onze moderne tijd onmisbaar en - zeker als het om geld, transacties, vertrouwelijke documenten en dergelijke gaat - van enorm belang. Dit geldt vooral wanneer je als bedrijfseigenaar, CEO of ambtenaar verantwoordelijk bent voor het goed laten verlopen van betalingen en persoonsgevoelige informatie. Heb je bijvoorbeeld een eigen webwinkel, dan is het echt cruciaal dat je erop kunt vertrouwen dat gevoelige, persoonlijke klantgegevens veilig in de cloud staan en niet door digitale onverlaten gehackt kunnen worden. Ook gegevens van overheden en gemeentelijke instanties, denk aan een site Mijnoverhid.nl, moeten natuurlijk helemaal veilig en onkraakbaar voor internetcriminelen zijn. Een feilloos werkende Id verificatie via de internetionale wateren, ofwel het internet, is hiervoor cruciaal! Maar welke vormen van Id verificatie zijn er zoal beschikbaar? En wat is de beste keuze als je voor jezelf een online werkomgeving, webwinkel of inlogprotocol zoekt dat niet door derden te kraken is?

Id verificatie: zo ging het vroeger!

Jezelf identificeren richting anderen was, voordat er internet bestond, eigenlijk heel simpel: je liet je paspoort of identiteitsbewijs zien aan een gezagsvertegenwoordiger of instantie en... dat was het eigenlijk wel. Meer hoefde je niet te doen om duidelijk te maken dat jij echt degene was die zich zo voordeed. Sinds de computer en het wereldwijde web 'de macht' overgenomen hebben, is het verifiëren van iemands identiteit een stuk ingewikkelder én belangrijker geworden.
Aanvankelijk, toen internet in de jaren 1990 een opmars maakte, was het nog best simpel om in een online omgeving - zoals je e-mailaccount of een chatsite - in te loggen. Er was niet veel mee vereist dan je mailadres (of een al dan niet zelfgekozen inlognaam) in te voeren, in combinatie met een vaak vrij zwak wachtwoord. Internetcriminelen doken hier op en wisten steeds vaker slecht beveiligde accounts te kraken en te hacken, zodat ze misbruik konden maken van de identiteit van een persoon die zich van geen kwaad bewust was. Tegenwoordig is het gelukkig heel anders en zijn er een stuk efficiëntere manieren om de identiteit van een online actieve persoon te controleren.

Het verifiëren van iemands identiteit: zo gaat het nu!

Internet heeft zich in de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Maar dat geldt gelukkig ook voor de online veiligheid. Het simpel inloggen met een e-mailadres en/of inlognaam in combinatie met een wachtwoord, is bij de meest instellingen - zoals webshops, banken, soortgelijke financiële instellingen en overheidsinstellingen - verleden tijd. Klanten en geïnteresseerden moeten zich via een 2 staps-verificatie aanmelden in beveiligde omgevingen. Ze krijgen bijvoorbeeld een sms ter controle, of een e-mail, of moeten hun vingerafdruk gebruiken om in te loggen. Deze moderne methoden zorgen voor een veel veiliger online internetomgeving dan vroeger. Raadpleeg JanusID B.V. voor meer advies.

Recente artikelen

29 oktober 2021
Controle van iemands ware identiteit is in onze moderne tijd onmisbaar en - zeker als het om geld, transacties, vertrouwelijke documenten en dergelijk

Tags